Produkty stanowiące najlepsze źródło przeciwutleniaczy


Badania wskazują, że przeciwutleniacze mogą pomóc w walce z rakiem, chorobami serca, chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona chroniąc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników mających wpływ na rozwój wspomnianych dolegliwości.
Jakie produkty są najlepszymi źródłami antyoksydantów? Norwescy i amerykańscy uczeni sporządzili listę artykułów spożywczych o najwyższej zawartości antyoksydantów w jednej (stugramowej) porcji:

Jeżyny

Zawierają 5,75 milimoli przeciwutleniaczy na 100 gramów produktu.

Te letnie owoce są na szczycie katalogu, ponieważ zawierają „zawrotną” ilość przeciwutleniaczy. Ponadto nie mają tłuszczu i stanowią źródło kwasu foliowego oraz witaminy C. Są świetną podstawą koktajli i deserów, a także świetnie smakują jako świeże. Można też zamrozić jeżyny i jeść je przez cały rok.

Orzechy włoskie

Zawierają 3,77 milimoli antyoksydantów na 100 gramów.

W orzechach nie ma cholesterolu, jest niska ilość sodu i wiele witamin oraz minerałów. Poleca się umieszczenie ich w diecie poprzez np. dorzucenie do sałatek, musli czy puddingu.

Truskawki

Zawierają 3,58 milimoli przeciwutleniaczy w 100 gramach.

Truskawki mają tak mało kalorii, że można je jeść niemal bez ograniczeń. Stanowią doskonały dodatek do deserów, koktajli, sałatek. Chętnie są także spożywane jako świeże.

Gotowane karczochy

W stu gramach produktu znajduje się 3,56 milimoli przeciwutleniaczy.

Są jednocześnie dobrym źródłem przeciwutleniaczy i żelaza. Ponadto osłabiają rozstrój jelit i pomagają dobrym bakteriom rozwijać się w układzie pokarmowym.

Poleca się gotowanie karczochów przez 20 minut z jednym lub dwoma plasterkami cytryny, liściem laurowym i odrobiną soli.

Żurawina

Zanotowano 3,13 milimoli antyoksydantów w 100-gramowej porcji.

Poza właściwościami przeciwutleniającymi, owoce te wykazują przeciwzapalne działanie mogące pomóc w zapobieganiu problemom dróg moczowych oraz powstrzymywać rozwój innych infekcji.

Ponieważ żurawina jest zbyt cierpka, by jeść ją świeżą, robi się z niej dżemy, oraz dodaje do zarówno słodkich, jak i pikantnych potraw.

Maliny

W 100 gramach owoców są 2,87 milimole przeciwutleniaczy.

Maliny mają długą historię zastosowań w medycynie począwszy od problemów z migdałkami po bóle brzucha, a także wzmocnienie macicy w czasie ciąży.

Są także niezwykle bogate w witaminę C. Świeże lub mrożone owoce można wykorzystać do sałatek owocowych, deserów lub zjeść je z jogurtem.

Jagody

Zawierają 2,68 milimoli na 100 gramów.

Poza silnymi właściwościami przeciwutleniającymi jagody pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz zapobiegają rozwojowi raka wątroby.

Czarne jagody (borówki czernice) nie są kwaśne i mogą być spożywane na surowo. Pozwoli to zachować ich relatywnie wysoką zwartość witaminy C.

Mielone goździki

W stu gramach produktu znajdują się 2,64 milimole antyutleniaczy.

Jakkolwiek trudno uczynić z tej przyprawy istotny element codziennego menu, warto postarać się o jej obecność w diecie. Trzeba przypomnieć, że można dodawać je do dań z drobiu lub mięsa, a także przy przyrządzaniu dyni czy do grzańca.

http://www.zdrowie.senior.pl/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: