Jagady i borówka amerykańska


 W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano nimi gronkowca. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.

Jagody i borówki – smaczne lekarstwa

Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu. Z kolei Indianie wierzyli w uzdrawiającą moc owoców borówki wysokiej. Jagody i borówki amerykańskie warto jeść na surowo, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są przyrządzane z nich zupy, kompoty i soki. Można też zamrozić surowe owoce, zwłaszcza borówki amerykańskie. Są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu. Napary z suszonych owoców borówki i jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego.
W czasie biegunki dobrze jest pić sok z jagód lub napar z suszonych jagód. Dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, a także chroni przed pylicą. Zalecano go więc pracującym w kamieniołomach, cementowniach czy kopalniach.
Borówka amerykańska działa skuteczniej w profilaktyce chorób nowotworowych, a czarna jagoda ma silniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, ponieważ zawiera więcej garbników.

Borówki amerykańskie i jagody – najlepsze przeciwutleniacze

Jest bardzo ważne, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło pokarmów, które zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy najwięcej ma ich borówka amerykańska. Podobnie do borówek działają czarne jagody. Pod jednym względem są nawet skuteczniejsze: zawierają bowiem przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w swoim składzie borówki amerykańskie. Jest to mirtylina odpowiedzialna za uelastycznienie naczyń krwionośnych, ale nie tylko. Wraz z żelazem bierze również udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.

Jagody i borówki źródłem witamin

Antyutleniacze pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” (HDL). W tym działaniu są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego. Zawarte w borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy – foliowy i egalowy. Ten pierwszy wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Kwas egalowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

Według amerykańskich badań, stwierdzono, iż jagody borówki amerykańskiej zawierają 83,4% wody, 0,6% białka, 0,6% tłuszczów i 15,1% węglowodanów. Ponadto w 100 g świeżej masy owoców znajduje się 16mg wapnia, 13mg fosforu, 0,8mg żelaza, 280j.m. witaminy A, 0,02 mg B1, 0,02mg B2, 0,3mg PP i 16,0mg C.

Lecznicze właściwości jagód borówki amerykańskiej:

  • Owoce borówki amerykańskiej zawierają antocyjany (barwnik niebieski), które wpływają na poprawę wzroku człowieka, zalecane są w diecie pilotów.
  • Antocyjany wraz z witaminami A, C, i E usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Działanie to jest skutecznym sposobem profilaktyki w chorobach cywilizacyjnych, z chorobami nowotworowymi włącznie.
  • Duża liczba drobnych nasion w jagodzie sprzyja lepszej przemianie materii, szczególnie zalecane u ludzi starszych i dzieci.
  • Badania fińskie dowiodły, iż zawarte w jagodach borówki amerykańskiej fitoesrtogeny, chronią ludzi przed arteriosklerozą i chorobami serca, zmniejszają we krwi poziom „złego” cholesterolu (LDL), a zwiększają poziom dobrego” (HDL).
  • Jagody borówki amerykańskiej mają działanie zapobiegawcze w infekcjach bakteryjnych układu moczowego.
  • W Japonii są popularnym parafarmaceutykiem, gdzie ludzie pracujący przy komputerach piją sok borówkowy by zapobiec zmęczeniu oczu.
  • Zawarte w owocach garbniki niszczą bakterie i unieczynniają jady bakteryjne, działają odtruwająco, gdyż mają zdolność wiązania toksyn bakteryjnych i metali ciężkich.

Źródło: Kazimierz Pliszka, „Borówka wysoka”, PWRiL Warszawa 2002

http://www.blueberry.net.pl/

http://www.poradnikzdrowie.pl/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: