Maliny


Malina, siostra jeżyny, jest podobnie jak ona pochodzenia europejskiego i od dawna jest zadomowiona w naszych lasach oraz naszym menu. Jednak uprawiać maliny w ogrodach zaczęli dopiero w średniowieczu klasztorni mnisi.
Od stuleci maliny odgrywały również sporą rolę w medycynie ludowej, stosowano je jako środek na poty oraz regulujący gospodarkę wodną organizmu. Liście malin używane są natomiast do parzenia herbatek i płukanek.

Maliny należą do najpopularniejszych i najbardziej u nas lubianych owoców, taka zaś, a nie inna proporcja pomiędzy zawartością kwasów i cukrów, powoduje że można na surowo spożywać ich nawet duże ilości.

********************************************************************************

Co i w jakich ilościach jest w malinach?
Czyli wartości odżywcze malin.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram malin):
Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,3 g. Białka: 1,3 g. Węglowodany: 8,1 g.
KJ = 170

Witaminy (mg/100 gram malin):
B1: 0,02 mg. B2: 0,05 mg. B6: 0,09. C: 25 mg. E: -.
Karoten: 0,0073 mg

Minerały (mg/100 gram malin):
Sód: 3,0. Potas: 170,0. Magnez: 30,0. Wapń 40,0. Fosfor: 44,0
Żelazo: 1,0

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: