Trybula ogrodowa


Trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium) jest przedstawicielką rodziny baldaszkowatych, pochodzącą z Bliskiego Wschodu, choć już w starożytności powszechnie uprawiana w Europie. Współcześnie jakby trochę zapomniana, ale występująca w Azji, Europie oraz Ameryce i Australii. Jest rośliną jednoroczną osiągającą od 30 do 70 cm wysokości. W naszym kraju można ją spotkać także w stanie dzikim. Zdziczała trybula różni się od tej uprawianej w ogrodach owłosionymi owocami. Jej delikatne oraz pierzaste liście, w barwie jasnej zieleni mogą przypominać liście pietruszki. W maju i czerwcu na końcu długich łodyg ukazują się delikatne, białe kwiaty, zebrane w kilkuszypułkowe baldachy. Po przekwitnięciu pojawiają się owoce w postaci podłużnej rozłupni. Zioło charakteryzuje się płytkim i wrzecionowatym system korzeniowym.

Anthriscus cerefolium jest uprawiana ze względu na swoje walory przyprawowe. Poza tym ze względu na skład, w ograniczonym zakresie wykorzystywana była jako roślina lecznicza.

Współczesna uprawa ma na celu uzyskanie ziela przyprawowego. Należy przyznać, że roślina nie jest wymagająca i w zasadzie nie potrzebuje zbytniej pielęgnacji. Postępuje się z nią podobnie, jak z pietruszką naciową. Wymaga przede wszystkim półcienistego stanowiska oraz lekkiej, żyznej i bogatej w próchnicę gleby. Warto miejsce pod trybulę wzbogacić dobrze rozłożonym kompostem. Jej atutem jest także tolerancja w zakresie poziomu pH podłoża. Toleruje poziom pH w granicach około 5,0-8,0. Roślina lubi wilgoć, tak więc należy zadbać o to, aby gleba całkowicie nie wysychała, zwłaszcza podczas suszy. Zioło wysiewamy już w kwietniu, wprost do gruntu, najlepiej w rzędach oddalonych od siebie o około 20 cm. Przy utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności, nasiona zaczną bardzo szybko kiełkować. Po około 6-8 tygodniach nadaje się już do zbioru. Zbieramy młode liście nim roślina zakwitnie.

Pamiętajmy, że wysiewając trybule kilkakrotnie przedłużamy możliwość korzystania ze świeżego ziela. Przy jej uprawie należy uważać na mszyce, które często ją atakują. Mszycę możemy zwalczać stosując wywar z wrotyczu bądź bylicy piołunu. Dobrym sposobem walki z tym szkodnikiem jest także zastosowanie roztworu z szarego mydła. Jeżeli nie posiadamy ogrodu, działki, trybulę można uprawiać np. na tarasie oraz balkonie stosując skrzynki, kontenery, doniczki oraz inne pojemniki. Zdecydowanie powinna się ona znaleźć w ogródku ziołowym, jaki niewątpliwie należy się każdej Pani domu, chcącej tworzyć kuchnię w oparciu o własne zioła, dostarczające zróżnicowanych smaków i aromatów. Można się także pokusić o uprawę trybuli w domu, jednak w tym przypadku nie będzie już tak łatwa w uprawie, jak w przypadku uprawy w gruncie. W warunkach domowych należy zapewnić jej temperaturę na poziomie około 15 °C i dużo światła. Może sobie poradzić na chłodniejszym parapecie. Koniecznie należy utrzymać tak istotną dla rośliny wilgotność. Skuteczna uprawa zioła w mieszkaniu daje możliwość korzystania z jej walorów smakowych przez cały rok. Należy wiedzieć, że trybula jest najbardziej wartościowa, gdy jest świeża. Ciężko się przechowuje. Nie warto jej suszyć, gdyż suszenie pozbawia ją smaku i aromatu.

Trybula ogrodowa to cenna roślina przyprawowa o korzenno – słodkawym smaku. W czasach starożytnych rozpowszechniona w kuchni greckiej i rzymskiej, a obecnie najbardziej popularna w kuchni francuskiej, holenderskiej oraz angielskiej.

W naszym kraju rzadziej stosowana, więc nie łatwo ją zakupić. Lepiej samemu ją uprawiać, aby nie tracić czasu na poszukiwania. Dzięki własnej uprawie każdego dnia można korzystać ze świeżych listków, dzięki czemu potrawy będą bardziej aromatyczne. Ziele trybuli bardzo szybko traci wysoki poziom swojej aromatyczności. Jej zaletą jest pogłębianie aromatu innych ziół. Doskonale uzupełnia się ze szczypiorem, estrogenem, bazylią oraz pietruszką. Wykorzystywana m.in. do zup, sałatek, sosów, potraw jajecznych, omletów, drobiu, farszów, masła ziołowego, często zastępując pietruszkę.

Biorąc pod uwagę jej właściwości lecznicze to wynikają one przede wszystkim z zawartości substancji o dobroczynnym wpływie na organizm człowieka. W składzie ziela, kwiatów, korzeni znajduje się m.in. witamina C, wapń, żelazo, karoten, olejek lotny. Wpływa ona pozytywnie na problemy trawienne, łagodzi wzdęcia oraz wzmacnia odporność.

Trybula to jednoroczne zioło, które z pewnością zasługuje na większe rozpowszechnienie. Ze względu na łatwość uprawy oraz wysoką wartość użytkową powinna znaleźć się w każdej kuchni i wzbogacić ją o specyficzny i bardzo ulotny aromat.

http://www.swiatkwiatow.pl/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: