Skorupki jajek – najlepsze źródło wapnia?


Skorupki od jajek są powszechnie traktowane jako odpad i wyrzucane do śmieci. Wydaje się to normalne, bo niby do czego mogły by nam służyć? Jeżeli jednak wiemy, że składają się w ok 95 procentach z węglanu wapnia, możemy się domyślić, że mogą być wykorzystane jako suplement wapnia. Jego wchłanialność ze skorupek to ok 90%! Twoja dieta jest uboga w wapń? Chcesz się bronić przed osteoporozą? Może przyjmujesz już wapń w formie tabletek? Skorupka od jajka nie będzie w niczym gorsza od tabletki z wapniem, a nie zawiera dodatkowych substancji jak na przykład sztuczne słodziki. Zawiera dodatkowo mniejsze ilości takich pierwiastków jak magnez, bor, miedź, żelazo, mangan, molibden, krzem, cynk.

Aby skorzystać z wapnia zawartego w skorupkach jajek należy je odpowiednio przygotować, najlepiej w ten sposób:

Gotować przez około pięć minut.
Pokruszyć i drobno zmielić.
Spożywać dodając otrzymany proszek do żywności (np. kasz czy jogurtu).
Średnie zapotrzebowanie na wapń u dorosłego człowieka to około 1000 mg na dzień. Oczywiście nie możemy go całego pokryć suplementami (do których zaliczyłem skorupki). Optymalną ilością zmielonych skorupek będzie około pół łyżeczki, z którego przyswoimy prawie 400 miligramów wapnia. Pamiętajmy żeby nie przyjmować nadmiernych ilości żadnych suplementów – również właśnie wapnia, jak i również o tym, że suplementy nie zastąpią nam zróżnicowanej diety.

Skorupki już zmielone można zakupić tutaj, można również wejść przez nasz mini sklep

http://zyjemzdrowo.blogspot.com/

Reklamy

Komentarze 4 to “Skorupki jajek – najlepsze źródło wapnia?”

  1. Anna Says:

    Kilka lat temu postanowiłam wysuszyć i zmielić dwukrotnie skorupki jajek. Niestety podczas jedzenia „trzeszczały” między zębami jak piasek, dlatego zrezygnowałam ze spożywania tego proszku.

    • Jacolo Says:

      Trzeba dobrze zmielić to nic nie będzie trzeszczeć :), ja przeważnie dodaje do jedzenia i w ogóle tego nie czuć .

  2. Lu Says:

    aby nie trzeszczało pod zębami można zakupić zwykłe puste żelatynowe kapsułki, wsypać do nich odpowiednią ilość zmielonej skorupki z jajka i zwyczajnie połknąć jak tabletkę lub jeszcze prościej, wziąć do ust daną ilość zmielonej skorupki i zwyczajnie przepić wodą połykając wszystko na raz 🙂 , wtedy nic nie trzeszczy

    • Jacolo Says:

      Najlepiej dodawać do posiłków, można posypać na chleb itp., można dodać do jajecznicy, sałatek i wtedy nic nie trzeszczy, zresztą dobrze zmielone w młynku do kawy jest tak miałkie że nic naprawdę nie czuć. 🙂


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: