Bazylia


Sadzonki bazylii

Bazylia, jak większość ziół, nie jest rośliną wymagającą specjalnych zabiegów, uprawia się ją łatwo – wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i możemy się cieszyć zbiorami dorodnej bazylii z własnej uprawy.

Wysiew nasion:

Nasiona wysiewamy do pojemników na początku maja, sprawdzając wcześniej czy prognozy zapowiadają ciepłą i słoneczną pogodę. Jeżeli będzie zimno i ciemno, to bazylia nie wzejdzie. Pojemniki trzymamy w domu na najbardziej nasłonecznionym parapecie.
Nie potrzebujemy żadnej specjalnej gleby, bazylia doskonale sobie radzi w ziemi uniwersalnej do kwiatków. Podlewamy codziennie, ale umiarkowanie.
W celu przyspieszenia kiełkowania możemy jej zrobić szklarnię: owijamy pojemnik folią spożywczą i dziurkujemy, żeby zachować dostęp powietrza. Przy podlewaniu wietrzymy
i zrzucamy skroploną wodę z folii.

Przesadzamy bazylię gdy wypuści pierszą parę liści właściwych, czyli takich po których widać, że jest to bazylia. Celem pikowania jest pobudzenie rozrostu systemu korzennego rośliny.
Przy pomocy nożyka podważamy sadzonkę i wyjmujemy ziemi (można brutalnie – jak się już nabierze wprawy, to od razu będzie gotowa do przesadzenia), następnie ucinamy koniec korzonka. W miejscu docelowym robimy głęboki dołek i wkładamy naszą sadzonkę tak, żeby tylko liście wystawały.

Bazylię sadzimy w dużych doniczkach, żeby miała odpowiednią ilośc miejsca na rozwój systemu korzennego.

Uprawa bazylii:

Bazylia po przepikowaniu

Bazylia po przepikowaniuBazylia lubi ciepło i słońce. Najlepszym stanowiskiem dla bazylii jest stanowisko półsłoneczne, osłonięte od wiatru – może to być miejsce nieco zacienione lub mocno wystawione na promienie słoneczne przez nie więcej niż pół dnia. Bazylię postawiona na południowym oknie straci kolor i zamiast soczystej zieleni zrobi się blado-żółta.

Bazylię podlewamy obficie (w duże upały nawet dwa razy dziennie, ale nie dopuszczamy do przelania) oraz spryskujemy jej liście. Jeżeli zapomnimy o podlaniu i liście klapną – nie trzeba panikować tylko szybko podlać duża ilością wody i spryskać liście, a roślina dojdzie do siebie.

Bazylia jest rośliną jednoroczną, która osiąga średnio 60 cm wysokości. Roślinę możemy rozkrzewić urywając jej czubek (tzw. uszczykowanie). Jeżeli nie zależy nam na nasionach obrywamy kwiaty, wtedy liście będą smaczniejsze.

W kuchni używamy bazylii natychmiast po zerwaniu, liści nie kroimy tylko targamy w rękach. Do potraw przyrządzanych na ciepło dodajemy bazylię pod sam koniec gotowania, bo inaczej utraci swoje właściwości odżywcze.

Bazylię można suszyć, mrozić lub przechowywać w oliwie.

Bazylia jest bogatym źródłem potasu, wapnia, magnezu i fosforu oraz witaminy A i beta-karotenu. Bazylia wspomaga pracę układu trawiennego i nerwowego, poprawia trawienie i ma działanie antydepresyjne i przeciwgorączkowe.

Liście bazylii

http://www.kaila.pl/

Napisane w Zioła. Tagi: . Leave a Comment »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: