Jak zrobić samodzielnie w prosty, szybki i tani sposób mleko roślinne?


W sklepach są ryżowe, migdałowe, owsiane, sojowe, kokosowe, waniliowe… wybór jest duży, jednak cena odstrasza.

Mleko roślinne to napój z ziaren lub orzechów. Pyszne, zdrowe i o szerokim spektrum zastosowań. W sklepach dostępne są ryżowe, migdałowe, owsiane, sojowe, kokosowe, smakowe, z dodatkiem wanilii… wybór jest szeroki, jednak cena często odstrasza. Nie rzadko za karton musimy płacić ok. 8-10 zł. Jest sposób aby mieć pyszne, zdrowe i świeże mleko roślinne w dużo niższej cenie, wystarczy przygotować je samodzielnie. To naprawdę proste! Wystarczą nasiona lub ziarna i woda.

Jak zrobić samemu mleko?

Technika przygotowania takiego mleka jest prawie zawsze taka sama: moczymy 1 szklankę orzechów, pestek lub ziaren na noc, następnie płuczemy i miksujemy w blenderze lub mikserze kielichowym z 4 szklankami wody. Przelewamy wszystko przez gazę do naczynia, wyciskamy i gotowe. Możemy dodatkowo wzbogacić smak mleka, co gorąco polecamy dodając soli, cynamonu, miodu, wanilii, syropu klonowego itp. dodatków) które lubicie. To, co zostało na gazie po przecedzeniu mleka też można wykorzystać. Idealnie się sprawdza jako zagęstnik do zup i sosów lub dodatek do wypieków. Mleko roślinne to idealny dodatek do domowych lodów, zobacz też Jak przygotować takie lody samodzielnie w domu.

Teraz gdy już wiesz, że zajmuje to dosłownie chwilę koniecznie wypróbuj i zmiksuj sobie własne mleko roślinne samodzielnie. Ma ono krótki termin przydatności do spożycia, gdyż przecież nie ma w nim żądnych konserwantów. Najlepiej wypij go lub zużyj do koktajli, płatków, kawy czy naleśników w ciągu dwóch dni. Koniecznie przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu.

A jakie przykładowe mleka roślinne możesz zmiksować? Zobacz polecane przez nas przykłady, z których wychodzi niecały litr mleka:

Mleko migdałowe = 1 szklanka migdałów bez skórki (namoczonych przez 8-12 godzin) + 4 szklanki wody

Mleko kokosowe = 1 szklanka wiórek kokosowych (namoczonych przez 1-2 godziny) + 4 szklanki wody. Wiórek nie trzeba płukać, można je zmiksować razem z zalaną wodą.

Mleko z orzechów nerkowca =1 szklanka nerkowców (namoczonych przez min 2-3 godziny) + 4 szklanki wody

Mleko sezamowe = 1 szklanka ziaren sezamu (namoczonych przez min 4-6 godz.) + 4 szklanka wody

Mleko słonecznikowe = 1 szklanka ziaren słonecznika (namoczonych przez min 6-8 godz.) + 4 szklanki wody

Mleko owsiane = 1 szklanka ziarna owsa lub płatków owsianych (namoczonych przez 8 godz.) + 4 szklanki wody

Mleko konopne = 1 szklanka ziaren konopi (namoczonych przez 8 godzin) + 4 szklanki wody. Łuskanych ziaren konopi nie trzeba namoczyć wcześniej.

Mleko można też zrobić np. z ugotowanej kaszy jaglanej, lub z komosy ryżowej (quinoa) lub ryżu wtedy otrzymujemy odpowiednio:

Mleko ryżowe = 1 szklanka ugotowanego ryżu + 4 szkl. wody

Mleko jaglane = 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej + 2 szkl. wody

Mleko quinoa czyli z komosy ryżowe= 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej + 2 szkl. wody

Mleko amarantusowe = 1 szklanka amarantusa ugotowanego + 4 szkl. wody

Pamiętajcie aby dosmaczyć potem mleko, jest naprawdę przepyszne ze szczyptą soli i czegoś słodkiego.

http://pl.blastingnews.com/

Dodaj komentarz