Rokitnik – nieznany cud natury


Rokitnik od niedawna robi furorę. Kto go pozna – zaczyna stosować. Dlaczego? Ponieważ to roślina wyjątkowa i o fenomenalnych właściwościach.

Rokitnik zawiera w sobie bowiem ponad 190 aktywnych biologicznie składników, a naukowcy i lekarze potwierdzają, że rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie.

Rokitnik zwyczajny, rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides, seabuckthorn) – gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Nazywany bywa także rosyjskim ananasem, koralowcem lub cierniem morskim. Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce jego naturalne stanowiska znajdują się głównie nad wybrzeżem Bałtyku po ujście Wisły na wschodzie i są pod ścisłą ochroną gatunkową. Zdziczałe formy można spotkać wszędzie – rosną w Pieninach i w rejonach upraw, zwykle w obrębie obszarów zurbanizowanych.

Rokitnik ma od 1,5 do 6 m wysokości i może przybierać formę krzewu lub drzewa. Często jest nasadzany przy drogach i na miejskich terenach zielonych jako roślina silna, odporna i mało wymagająca, a jednocześnie ozdobna i bardzo dekoracyjna. Całe szpalery rokitnika można zobaczyć wzdłuż dróg i ulic – np. przy drodze na Półwyspie Helskim czy w Trójmieście. Teraz, jesienią, łatwo go rozpoznać, ponieważ ma całe gałęzie oblepione przepięknymi pomarańczowymi jagodami, które są w stanie przetrwać na nim przez całą zimę! Warto rozejrzeć się wokół – może rokitnik rośnie także koło naszego domu?

Skąd się wziął rokitnik?

Nie bez powodu już tysiące lat temu uzdrowiciele z Chin, Tybetu i Grecji doceniali moc rokitnika i używali jego owoców w leczeniu chorób skóry i wewnętrznych, a kojących i leczniczych właściwości jego oleju w leczeniu stanów zapalnych.

Później, na jakiś czas rokitnik bywał niezasłużenie zapominany i potem na nowo odkrywany, a jego właściwości za każdym razem wykorzystywano coraz szerzej. Ostatni raz na bardzo szeroką skalę był stosowany do leczenia oparzeń i skutków choroby popromiennej po katastrofie w Czarnobylu.

Rokitnik oddaje swoim „konsumentom” ponad 190 bioaktywnych substancji – mnogość antyoksydantów, 18 aminokwasów, 14 witamin, 4 prowitaminy, mikroelementy i nienasycone kwasy tłuszczowe! Uszczęśliwia ich niesamowicie skoncentrowanymi witaminami, których ma w sobie rekordowo dużo.

Rokitnik jest jedną z tych rzadkich roślin, których liście i owoce zawierają praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy – jego owoce mają w sobie sok z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie oraz olej z witaminami rozpuszczalnymi tylko w tłuszczach. Dba o to, by podstawą naszego piękna było zdrowie dane przez naturę – bo poprawia odporność, odbudowuje komórki, opóźnia starzenie, przywraca energię i zmniejsza ryzyko chorób. Składa się z samych bezcennych naturalnych wartości!

Historia rokitnika

Rokitnik, dzięki swoim wyjątkowo wartościowym właściwościom, jest powszechnie stosowany w medycynie ludowej Azji od wielu tysięcy lat. Jest także szeroko badany i bardzo popularny w Rosji.

Najwcześniejsze wzmianki o rokitniku odnaleziono w starożytnych pismach tybetańskich mnichów. Jednak okres jego największej popularności i wykorzystania owoców rokitnika przypada na czasy wypraw i wojennych podbojów Aleksandra Wielkiego, które miały miejsce ponad 300 lat p.n.e. Wyczerpani wyprawami żołnierze zauważyli, że ich konie jedzą owoce nieznanych krzewów, podobne do dużych jagód. Postanowili więc je spróbować. Po kilku dniach, zarówno żołnierze, jak i ich konie, odzyskali siły. Od tego czasu krzew ten zyskał łacińską nazwę hippophae, którą można przetłumaczyć jako „błyszczący koń“ (nazwa łacińska pochodzi z greckiego hippos – koń, pháo – błyszczę). To właśnie Aleksander Wielki sprowadził krzewy rokitnika do Europy. Obecnie rokitnik jest szeroko rozpowszechniony w Azji i Europie (szczególnie w Rosji), a ostatnio odkryto go także w Kanadzie.

Dżingis-Chan, władca Mongolii i twórca jednego z największych XIII-wiecznych imperiów, polegał na trzech fundamentach w życiu: dobrze zorganizowanej armii, silnej dyscyplinie i rokitniku.

Wyjątkowe właściwości rokitnika

Wcale nie przesadzając – rokitnik można nazwać rośliną cudowną. Był on dokładnie badany przez naukowców i lekarzy, którzy potwierdzają, że jest prawdziwym fenomenem. Leczy, dostarcza komórkom witaminy i inne składniki odżywcze; oczyszcza i stymuluje ich pracę. Ma w sobie znacznie większą zawartość witamin niż inne rośliny czy owoce. Na przykład – witaminy A ma 3 razy więcej niż marchew; witaminy C – 10 razy więcej niż pomarańcze, a witaminy E – 4-krotnie więcej niż pestki słonecznika!

Rokitnik zawiera w sobie 190 bioaktywnych składników:

  • 14 witamin (A, grupa B, C, D, E, K, P)
  • 4 prowitaminy
  • 18 aminokwasów
  • 11 mikroelementów (cynk, wapń, żelazo i inne)
  • 22 kwasy tłuszczowe, w tym:
  • omega 3
  • omega 6
  • omega 7
  • omega 9
  • wiele silnych antyoksydantów
  • 36 typów flawonoidów
  • fenole
  • 42 typy lipidów

Działanie rokitnika na nasz organizm:

  • stymuluje system immunologiczny, pomaga zwalczać infekcje i drobnoustroje
  • jest silnym antyoksydantem – zwalcza wolne rodniki
  • poprawia krążenie i pracę serca, zapobiega miażdżycy, obniża poziom cholesterolu we krwi
  • wspomaga pracę układu trawiennego i przemianę materii oraz leczenie chorób żołądka, dwunastnicy, trzustki, wątroby i jelit
  • odbudowuje komórki i opóźnia ich starzenie
  • zapobiega powstawaniu stanów zapalnych
  • usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego
  • wspomaga gojenie ran, likwiduje blizny i przebarwienia na skórze
  • zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów złośliwych
  • wspomaga odbudowę organizmu po chemioterapii i ciężkich chorobach
  • dodaje energii i witalności
  • poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjne
  • działa regeneracyjnie i przeciwstarzeniowo na skórę, uelastycznia ją i poprawia jej strukturę
  • zapewnia skórze naturalną ochronę przeciwsłoneczną

Jednym słowem – sprawia, że promieniejemy pięknem i zdrowiem!

A co możemy zrobić, żeby wykorzystać wyjątkowe właściwości tej rośliny? Pijmy sok z rokitnika w proporcji 1:4 z wodą lub innym sokiem – np. jabłkowym lub pomarańczowym – jest doskonały do wzmocnienia naszej odporności, szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym, podczas epidemii grypy i innych infekcji. Oprócz tego z rokitnika możemy przyrządzać koktajle, sałatki, zupy, desery oraz przetwory: dżemy, konfitury, soki, nalewki!

Rokitnik w produktach kosmetycznych

Czerpać z naturalnego bogactwa rokitnika możemy również, stosując produkty kosmetyczne zawierające rokitnik lub olej z rokitnika (w składzie Hippophae Rhamnoides lub Hippophae Rhamnoides Oil), zwany także „eliksirem młodości”. Mają one silne działanie regeneracyjne, przeciwstarzeniowe i wzmacniające komórki skóry. Znacząco poprawiają wygląd i kondycję cery, opóźniają procesy starzenia i tworzenia się zmarszczek. Poprawiają elastyczność i wytrzymałość skóry, działają odmładzająco i przywracają jej równowagę. Zapewniają utrzymanie właściwego poziomu nawilżenia skóry. Przyspieszają gojenie się wszelkich zmian skórnych i blizn, m. in. trądzikowych, hormonalnych, pooparzeniowych oraz działają przeciwzapalnie. Kremy z rokitnikiem dodatkowo zapewniają skórze naturalną ochronę przeciwsłoneczną, ponieważ olej rokitnikowy uodparnia skórę na szkodliwe działanie promieni słonecznych (UVA, UVB i Gamma). Mają też silne działanie łagodzące oparzenia słoneczne i wspomagają regenerację poparzonej skóry. Olej z rokitnika zastosowany w szamponach i odżywkach wspaniale wzmacnia włosy i skórę głowy – sprawia, że stają się zdrowe i błyszczące. Preparaty z rokitnikiem znajdują też szerokie zastosowanie w dermatologii, np. w leczeniu blizn, egzemy, trądziku różowatego, odleżyn, oparzeń, wypadania włosów, stanów zapalnych błon śluzowych i terapii owrzodzeń.

http://blog.drogerielaboo.pl/

Odpowiedzi: 44 to “Rokitnik – nieznany cud natury”

  1. V Says:

    Dziękuję za ten artykuł. Stosuję czasami Olej rokitnikowy syberyjski, który można pić, czuję często, że mój organizm się o niego upomina, ale teraz wiem czemu. Przy tylu właściwościach czegoś mi z pewnością brakuje co ten olej ma w sobie a organizm zapamiętał ten smak i wie czego chce.

  2. Benia Says:

    Mój sprawdzony sposób na surowy sok z rokitnika, berberysu i innych dzikich owoców : owoce myję , suszę na dużych ścierkach , potem gniotę ręką w dużej misce i przeciskam przez sitko , do wycisnietego soku dodaję miód w proporcji 1 : 1 , trzymam w lodówce , pycha i nie do kupienia !

    • Mary Says:

      witam, dziekuje za przepis, wlasnie dzis robilam po raz pierwszy sok z rokitnika i tak wlasnie postepowalam jak Pani pisze , chcialam sie upewnic czy tak jest prawidlowo , bardzo mi pomogl wpis :-)dziekuje ten sok mi polecil lekarz na odbudowanie odpornosci organizmu , mam nadzieje. že pomože

    • ask Says:

      Mozesz opisac dokladniej jak zrobic ten sok

  3. ij2 Says:

    Mam rokitnika na działce zapowiada się dobry zbiór a zbieranie to sama przyjemność …

  4. roberek Says:

    Wyciskamy sok z rokitnika i pijemy , możemy dodać troszkę miodu , omijamy łukiem składy broni chemicznej pt. apteki , chociaż w tym zakresie jesteśmy wolni .

  5. efka Says:

    Czy może mi ktoś powiedzieć , kiedy zrywa się te owoce rokitnika , bo teraz jak obrywam to mi pękają w palcach i cały sok z owocu zostaje na palcach ! Może to już za późno po pierwszych mrozach? może trzeba wcześniej ? Chociaż smak winny tych owoców jest pyszny !

  6. Romuald Says:

    Już 5-ty rok mam przygodę z rokitnikiem, jest u mnie w użyciu na bieżąco przez okrągły rok zamiast cytryny do herbaty, ale nie tylko /robię tego soku dużo bo i trochę rozdaję w rodzinie i znajomym, i jeszcze mi zostaje na zakładkę na kolejny rok/. Na szczęście od Boga rośnie go masa ok. 500m. od domu na dziko w nieskażonym, ubocznym miejscu, no i świadomość o jego walorach. Obrywanie owoców jest pracochłonne, ale zaczynam już we wrześniu, do listopada, wtedy niewiele pęka /a w ogóle to należy chwytać od strony ogonka/ ,w ostateczności, gdy ktoś obudzi się zbyt późno albo złapią przymrozki można odcinać fragmenty gałązek zamrozić je w zamrażarce i wtedy oberwać,umyć i robić sok – jednak na tym sposobie nie można bazować, bo jednak szkoda owocujących gałązek . To zależy ile tego jest, by na kolejny rok wystarczyło – także dla innych chętnych. Od 2 lat mam wyciskarkę do soków Oscar DA-1000 /1200zł kosztowała/ , ale do wszystkich owoców i warzyw twardych, lisci/ np.pokrzywy/,aronii.rokitnika,granatu zdaje egzamin, o wiele lepsza wydajność niż sokowirówka czy sokownik, dużo miąższu jest w soku.
    O.Jan Grande-Bonifrater w swojej książeczce „Ojca Grande przepisy na zdrowe życie” cz.II str.110/111 nie zaleca picie herbaty z cytryną – wg niego sprzyja to chorobie Alzheimera, potwierdziła to także absolwentka farmacji w ro-
    dzinie, więc ten wspaniały rokitnik – dar natury na naszej szerokości geograficznej.

    • Jacolo Says:

      Gdzie można zakupić rokitnik bo pytałem w wielu sklepach ogrodniczych i nigdzie nie ma?? Może u pana można by wykopać krzaczek i przywieź do siebie, gdzie Pan mieszka ??😀

  7. barbara Says:

    gdzie mozna zakupic ten krzew rokytnika zeby posadzic w swoim ogrodzie,
    .

  8. turysta Says:

    W okolicy Tarnobrzega przy jeziorze machowskim jest góra usypana z ziemi wydobytej z dawnej kopalni siarki rośnie tam tego „hektary”Jest chroniony więc nie można go wykopać ale zbierać można do bólu, przy okazji spacer po ścieżce zdrowia która tam się znajduje

  9. Romuald Says:

    Jeżeli ktoś jest z Bydgoszczy lub okolic to mogę udostępnić sadzonki rokitnika.

  10. Megi Says:

    Niedawno kupiłam w Auchan w Poznaniu

  11. Ewa Says:

    Ja piję ten sok z rokitnika http://oleofarm24.pl/product-pol-13-100-sok-z-rokitnika-rokiVital-490ml.html Sok rozcieńczam z wodą w stosunku 1:4 (1 część soku i 3 części wody lub soku).

  12. Jolanta Says:

    Witam serdecznie ja kupuje rokitnik na Ukrainie bo jest najczystszy nazywa się masło masło z oblepichy z Ałtajskiego Kraju to jest cudo

  13. agnieszka Says:

    hej🙂 czy poddajac rokitnik termalnej obrobce duzo traci na wartosci?

    • też agnieszka Says:

      Właśnie przeczytałam w aptecznej gazecie „Świat zdrowia”, że rokitnik nie traci witaminy C podczas przetwarzania, bo nie ma enzymu odpowiedzialnego za te straty (podobnie jak papryka).

  14. Mandy Says:

    Jak wszystko co przetworzone

  15. Andrzej Says:

    Ciekawy jestem co jest lepsze sok z rokitnika -czy olejek ?Lepiej zrywać owoce rokitnika mające ogonki bo czasami jest on jak przyklejony do gałązek czy do pnia -i wtedy trudniej go zerwać –

    • Robert Says:

      Najlepsze są owoce ! tak się składa ,że w rokitniku część np. kwasów omega zawarta jest tylko w pestkach a część w skórce owoców. Dla tych co nie mają dostępu do owoców polecam „mus” z rokitnika. Przetarte owoce wyciskane pod wysokim ciśnieniem w temp 50-60stopni.

  16. Edi Says:

    WITAM, mam pytanie, bo w ogrodzie mam krzew który wygląda jak rokitnik-na na jesień takie owoce i kolce ale trochę jakby okrąglejsze listki-więc nie wiem czy to na prawdę to-i skosztowałam owoce -dobre z malutkimi pesteczkami-ale nie kwaśne.Proszę napiszcie jaki smak mają owoce-bo jeśli kwaśne to nie to.

  17. rafal Says:

    Witam mam pytanie gdzie mozna kupic sadzonke rokitnika.

  18. S Says:

    Jeśli nie na świeżo to najlepszy jest olej z rokitnika, ponieważ w oleju te wszystkie właściwości mogą przetrwać. Z odmian najlepsza jest syberyjska ale w Polsce nie chce rosnąć.

    • Robert Says:

      Nie zgodziłbym się z S, jeżeli nie na świeżo to najlepsze są „przetarte” owoce razem z pestką, a to dlatego że olej pozyskuje się głównie z pestek a tak się składa,że w owocu też jest olej w tym omega-7. Dlatego też polecam produkt o nazwie „Złoto z rokitnika” który powstaje z całości.

    • Janusz Says:

      Bzdura,u mnie rosną i owocują z powodzeniem Janusz.

  19. Zdzisław Dąbkowski Says:

    jeśli to prawda co napisane to będę toto jadł i pijał. Teraz skończyłem sadzenie. Nie wiem kiedy zacznie owocować

    • Joanna Says:

      2-3 lata i ma Pan hektary…tylko trzeba pamiętać, żeby mieć rośliny męskie i żeńskie,bo inaczej nici z owocowania

  20. Słowianka Says:

    Dziś narwałam sporo owoców rokitnika , umyłam w 2 wodach , na sitku obciekły , potem na dużą ścierę żeby obeschły . I teraz najprzyjemniejsze jest wyciskanie soku w wyciskarce wolnoobrotowej, którą kupiłam w kerfurze za niecałe 4 setki. Ale można też porządnie zmiksować blenderem i wycisnąć przez tetrę , ten drugi sposób nawet może być lepszy ze wzgledu na zmiksowanie nasionek zawierających olej ….Można też soku nie odciskać …. Już wychyliłam kubek soku , jakże cudowny pomarańcxzowy kolor , gęsta konsystencja , kwaśny ale nie za bardzo , jeszcze mam 2 duże słoiki w lodówce na najblizsze dni do użycia na surowo . Regularnie smaruję twarz kilka razy /dz. , także myję zęby -przez co dziąsła są zdrowe i zęby sliczne białe , a za chwilę ze 2 łyżki tego soku zmieszam z wodą i wetrę we włosy , także jutro rano na czczo kubek soku wyląduje w moim żołądku . Zeznam jeszcze , że sok ten mrożę jak kostki lodu , które już zamrożone przekładam do woreczka i zimą mam do mycia zębów i smarowania twarzy . Kochani , ten eliksir zdrowia jest nie do kupienia w żadnym sklepie , mam na myśli surowy sok . Nie jest możliwe aby obróbka termiczna była obojetna dla wit C w rokitniku , ponieważ temperatura powyżej 42 st. C zabija życie , białko ścina się nieodwracalnie , a pierwsza nazwa witamin to ŻYCIANY .Jednak przyznam się , że niestety ja zrywam gałązki z owocami , mam swoje dzikie miejsca, staram się z głową to robić , żeby nie dewastować rosliny . Nie wyobrażam sobie stania przy krzewie i mozolnego zrywania drobnych owocków , co trwałoby wieki ….. chyba że krzew miałabym we własnym ogrodzie i w każdej chwili dostep do niego ….

    • Alicja Says:

      Witam, jestem bardzo zainteresowana tą rośliną. Chciałabym sama sporządzać sok. Nie mam działki, gdzie mogłabym zakupić lub zerwać świeże owoce?

  21. Słowianka Says:

    W dzikim terenie pod krzewami rokitnika we wrzesniu pojawia się mnóstwo korzeniowych odrostów , ale trzeba wiedziec który chłopak a która dziewczynka , bo są rozdzielnopłciowe . Krzewy pewnie mozna kupic w sklepach ogrodniczych , ale nie mamy pewnosci jakie będą owoce , duże czy małe.

  22. Jozef Says:

    Jestm mocno zaineresowany ta roslina od dawna.Wczesniej nie mialem Internetu i niewiele moglem dowiedzec sie czegokolwik na temat tej rosliny.Chcialbym ja nabyc i mam nadzieje ze w tym roku to mi sie uda.

  23. Beata Says:

    Ja kupuje sok z rokitnika sprowadzany z Górnego Ałtaju.
    W ofercie maja oleje rokitnikowe i cedrowe.Firma nazywa się Enklawa Smaków.Polecam.

  24. Kaya Says:

    Może ktoś wie gdzie rośnie rokitnik w okolicach włocławka, czy gostynińsko-włocławskiego parku krajobrazowego?

  25. Mirka Says:

    Owoce rokitnika wylacznie na surowo to pokarm ,
    Wycisnięty sok można dodawać do szamponu w proporcji 1:1 i mamy szampon rokitnikowy , ekstra.

  26. Andrzej Says:

    A jak usprawnić zrywanie owoców rokitnika- bo duzo owoców pęka -rozgniata się w palcach –Słyszałem że nie pęka zrywany w czasie dużych mrozów – bo są jak sopel lodu – chodzi tylko czy nie traci swojej mocy leczniczej –Na działce najlepiej stawiać obok niego drabinę albo rusztowanie – i zrywać ,nie tylko te z niskich gałązek -ale też umieszczone na krzewie wysoko –


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: